Savignac de Miremont
Het huis, dat in deze website te huur aangeboden wordt, ligt in Savignac de Miremont; een klein dorpje in de ‘Périgord Noir’. ‘Noir’ vanwege de zwarte eiken die hier groeien; dé vindplaats van de beroemde franse truffels.

Savignac - Le bourgSavignac is een oase van rust, waar je het Perigordijnse dorpsleven echt kunt meemaken. De kippen lopen er nog los en de bewoners begroeten je met een vriendelijke glimlach. De krekels zingen er, tot laat in de avond hun lied, of het nu april of oktober is.

Het dorp heeft ruim honderd inwoners en bevindt zich op de flank van een heuvel. Bovenop de heuvel staat een kerk uit de 11e eeuw, die zich nog grotendeels in de originele staat bevind. Op regelmatige tijden worden er diensten gehouden.

Prehistorie
Vlak bij Savignac is een van de oudste vindplaatsen van menselijke bewoning te vinden. Bij ‘La Ferrassie’ is in 1896 een woonplaats ontdekt die bewoond is geweest door een gezin dat bestond uit zeven Neanderthalers.
Rondom Savignac zijn talloze prehistorische vindplaatsen ontdekt; vele grotten zijn open gesteld voor publiek.

De inwoners van het dorp
De bevolking die in Savignac woont, verdient zijn brood voornamelijk met de landbouw. Producten als graan, aardbeien en walnoten komen regelmatig voor.
Het dorp heeft een eigen burgemeester, maar omdat de gemeente te klein is voor een full-time job, heeft een burgemeester vaak een tweede bron van inkomsten. Onze vorige burgemeester was ook boer. Op zijn erf lopen nog steeds de kippen en ganzen los… Als je het dorp met de auto verlaat, is het dan ook oppassen geblazen! De huidige burgemeester komt uit het onderwijs.

BeynacIn tegenstelling tot vroeger tijden, zijn er geen winkels meer in het dorp. Daarvoor moet u naar ‘Le Bugue’ , op enkele minuten afstand van Savignac. Le Bugue ligt aan de oever van de rivier ‘le Vézère’ is een levendige stad met een leuke winkelstraat.

Le Bugue
Elke dinsdagochtend is er een grote, regionale markt met nog een echt Frans karakter; de boeren, gekleed op z’n frans, begroeten elkaar uitgebreid en drinken een glaasje ‘pastis’ met elkaar. De vrouwen vergaren in grote, rieten boodschappenmanden wat ze nodig hebben bij marktlieden die van alles te koop aanbieden, ieder op hun eigen wijze.

Les Eyzies
Ook op enkele minuten afstand ligt ‘Les Eyzies-de-Tayac’ , dat ook wel ‘de hoofdstad van de prehistorie’ genoemd wordt. Er zijn vele grotten, kliffen en holen waarvan sommigen gedecoreerd zijn met tekeningen of sculpturen. Vanwege het hoge kalkgehalte in het water, zijn er ook schitterende druipsteengrotten te bezoeken.

Omdat Les Eyzies ook aan de Vézère ligt, tref je hier vele kano-verhuurbedrijven aan. Talloze gezellige winkeltjes en leuke restaurantjes maken dat Les Eyzies een druk bezochte toeristenplaats is.